Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ,Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzce, 08-09 Eylül 2014 tarihinde Mardin Erdoba Elegence Hotelde düzenlenen, "5. Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalışma Grubu" toplantısına, Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram TUNA, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, İl Müdür Vekili Bekir KILIÇ, Üniversite Hocaları İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden Teknik Personeller ve Sivil toplum kuruluşları katıldı.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet KAPLAN, "Türkiye Antepfıstığı üretiminde dünyada 3, badem üretiminde ise 4. sırada" dedi.
KAPLAN, Erdoba Elegance Hotelde düzenlenen, "5. Ulusal Antepfıstığı ve
Badem Çalışma Grubu" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de Antepfıstığı
ve badem yetiştiriciliğine ilginin her geçen gün arttığını belirterek, bu türlerin ana vatanının Türkiye olduğunu söyledi.
Türkiye'nin badem ve Antepfıstığı konusunda büyük bir zenginliğe sahip olduğuna işaret eden Kaplan, ülkenin bu konuda özel bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Kaplan, Antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, modernleştirilmesine çalıştıklarını kaydederek, şöyle dedi: "Türkiye Antepfıstığı üretiminde dünyada 3, badem üretiminde ise 4. sırada. TÜİK verilerine göre 2012'de geçen Antepfıstığı üretimi 150 bin ton iken geçen yıl bu 89 bin tona düştü. Bademde ise 80 bin tonu aşkın üretim olduğunu söyledi.
Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram TUNA ise vatandaşların bu tür gıdaları fiyatının yüksek olması nedeniyle yeterince tüketemediğine işaret ederek, üretimin henüz istenilen seviyeye ulaşamadığını dile getirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bekir KILIÇ’da Günümüzde, artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda ihtiyacının karşılanması geleceğin, en önemli sorun haline gelmekte, bu da Tarım sektörünü, enreji sektörüyle beraber geleceğin en stratejik sektörü haline getirmektedir. Türkiye, tarımsal ekonomik büyüme açısından, Dünya’da yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen yaklaşık 55 ürün, Dünya sıralamasında ilk 10’un içerisinde bulunmaktadır. Bu göstergeler, bir başarı olmakla beraber, yeterli değildir. Türkiye’nin yakalamış olduğu tarımsal büyümenin, sürekliliğini sağlamak durumundayız.
KILIÇ, Mardin İlimiz, Türkiye genelinde, Antep Fıstığı üretiminde,178.00 meyve ağacı ile 1.660 ton üretimle 9. Sırada, Badem üretiminde ise 141.000 meyve ağacı ile 2.100 ton üretim ile 14.sırada bulunmaktadır. Ülkemiz, iddalı olması gereken bu üretim dalında, hak ettiği yeri olması için yapılan bu çalıştayın, Mardin ilimizde yapılmasından dolayı büyük bir mutluluk diyoruz şeklinde konuştu.
Toplantıda daha sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Salih KAFKAS, "Antepfıstığı ve bademde moleküler yöntemlerle ıslah süresini kısaltarak yeni çeşitlerin geliştirilmesi" konulu bir tebliğ sundu.
Daha sonra diğer üniversite ve tarımsal araştırmalardan gelen hocalar Prof. Dr Ebru KAFKAS, , Doc. Dr.İzzet ACAR, Yrd. Doc. Dr.H. Seyfettin ATLİ, Dr. Erol YALÇINKAYA, Serpil KARADAĞ, Ajlan YILMAZ, Antepfıstığı ve Badem çeşitleri hakkında çeşitli sunumlar yapıldı. Çalıştayın 2.gününde Teknik gezi düzenlendi.
Sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konuları ele alındı.